השתלת עצם

השתלת עצם היא הליך כירורגי מקדים להשתלות דנטליות, ומטרתה לתקן מצב של היעדר או מחסור בעצם כתוצאה מאובדן שיניים. קיימות מספר סיבות להיווצרות ספיגת עצם הן גנטיות והן נסיבתיות. מה מביא לספיגת עצם? מה הפתרון המניעתי למצב זה? מהו תהליך השתלת עצם? התשובות כאן במאמר.

כיצד נוצרת ספיגת עצם?

ספיגת עצם היא תהליך ביולוגי טבעי, שנוצר בעקבות אובדן שיניים. כך שלמעשה בהאזורים בהם השיניים חסרות, העצם מתחילה להיספג אל תוך עצמה ולאבד חלק ניכר מנפחה וגבוהה. מחקרים מצביעים על כך שבטווח הנע בין שלושה חודשים לשישה חודשים העצם תאבד כ-50% מרוחבה וכ-30% מגובהה. תהליך ספיגת העצם משפיע באופן ניכר על קליטתו של שתל דנטלי עתידי. נוסף על כך, לספיגת העצם יש השלכות על המראה, כיוון שהיא יוצרת אשליה של שן ארוכה יותר, שאינה עומדת בפרופורציה עם השיניים הסמוכות. כדי להימנע מספיגת עצם יש לבצע פעולת שימור רכס עוד בשלב עקירת השן.

מהי פעולת שימור רכס?

פעולת שימור הרכס היא הפתרון המניעתי לספיגת עצם. מדובר על תהליך רפואי, הנועד למלא את מכתש השן בחלקיקי עצם וכך להקטין את כמות חומר העצם הנספג בלסת. הפעולה נעשית באמצעות ניתוח זעיר וכוללת ניקוי שאריות של דלקת מהאזור. ככל שפעולת שימור הרכס נעשית בסמיכות לזמן עקירת השן כך קיים הסיכוי להימנע מתהליכים רפואיים מורכבים יותר ולנצל חלון הזדמנויות ביולוגי בו הגוף שולח חומרים לריפוי טבעי.
יתרונות לשימור רכס:

  • פעולה פשוטה לביצוע עם סיכויי הצלחה גבוהים
  • שימור הרכס חוסך את הצורך בבניית העצם בעתיד.
  • מצמצם את הצורך בהשתלת עצם כהכנה לקליטה של שתל עתידי.
  • חלקיקי העצם מתאחים ברכס ומתאחדים עם עצם הלסת של המטופל בתהליך של ריפוי טבעי האורך כשלושה חודשים.
  • פעולת כירורגית המתאימה במקרים בהם לא ניתן להחדיר שתל מיד לאחר ביצוע העקירה.
  • חלקיקי העצם עשויים להיות מאדם עצמו, מתרומה או תחליף מלאכותי- כולם בטוחים לשימוש, וכאשר חומר העצם החלופי מגיע ממקור ביולוגי כך מתקצר זמן ההחלמה.

השתלות עצם

טיפול השתלת עצם מאפשר ליצור בסיס יציב ואיתן לקליטת השתל העתידי, וכך למעשה הוא מהווה את ההכנה הטובה ביותר להצלחת הטיפול. מחקרים מצביעים על כך ש- 40% מהמטופלים, שעתידים לעבור השתלת שיניים, ידרשו לעבור תהליך של השתלת עצם. שיטת הטיפול מותאמת באופן פרטני לכל מטופל. יש לציין, שבמצבים בהם לא ניתן יהיה לבצע הטיפול המטופל יוכל לבחור בהשתלות דנטליות, שאינן מצריכות השתלת עצם.

הכנות מקדימות לתהליך

השתלת עצם נעשית בהתאם למצב הרפואי של המטופל. לרבות מצב הלסת, הימצאות של דלקות, זיהומים ומחלות חניכיים, ולכן בטרם ביצוע ההשתלה יש לבצע ניקוי שיניים אצל שיננית ולטפל ממצא רפואי במטרה להביא את השיניים למצב בריאותי מיטבי ללא דלקות, עששות או מחלות חניכיים שונות.

תהליך השתלת עצם

תהליך השתלת עצם, שנקרא גם אוגמטנציה, נועד לעבות את האזור בו נספגה העצם בלסת באמצעות עצם עצמית או באמצעות תחליף עצם סינטטי בטוח לשימוש. הטיפול מבוצע כשהשיניים במצב מיטבי ולכן בטרם ביצוע ההליך יש לבצע ניקוי אבנית וטיפול בדלקות, זיהומים ומחלות חניכיים. ישנם שני סוגים להשתלת עצם: השתלת עצם אופקית והשתלת עצם אנכית. שני סוגי ההשתלות מהווים פתרון לבעיית חוסר או אובדן גובה העצם ומטרתם להכין את קליטת השתלים הדנטליים העתידיים בהצלחה. יש לציין, שתהליך השתלת עצם לא מתאים למעשנים, ולכן כחלק מההכנה לתהליך הרופא ימליץ להיגמל מעישון או לחילופין להימנע מעישון לפרק זמן מסוים בטרום ולאחר ביצוע התהליך.

התאוששות והחלמה מהליך השתלת עצם

ההחלמה הראשונית מההליך נמשכת כשבועיים ובזמן זה יש ליטול תרופות אנטיביוטיות, שנרשמו על ידי הרופא המטפל ולהקפיד על היגיינת פה נאותה, הכוללת צחצוח שיניים פעמיים ביום ושימוש בחוט דנטלי. בטווח של שישה חודשים עד 12 חודשים העצם המושתלת עוברת תהליך טבעי של איחוי בתוך עצם הלסת המקורית. יש לציין שמשך זמן האיחוי מתקצר אם בפועל הושתלה באזור עצם ממקור עצמי, אך יש לציין, שתהליכי האיחוי מצליחים גם אם העצם המושתלת הגיעה ממקור מלאכותי. בתום תהליך האיחוי עצם הלסת תתחזק ותהווה בסיס איתן ויציב לקליטתו של שתל דנטלי עתידי במקום.

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם​