ישנם מספר תנאים בסיסיים המשמשים כתנאי מקדים לביצוע השתלות, הנה הם לפניכם:
- ההשתלות שיניים נוחלות הצלחה יתרה בקרב אנשים בריאים, שאינם מעשנים, ללא מחלת סכרת או מחלות רקע הנובעות מהסתיידויות שונות.
- ניתן לבצע השתלות שיניים מוצלחות גם לאנשים, הסובלים מלסת ששקעה או היעדר חומר עצם באזור הלסת וזאת באמצעות שלב הכנה מקדים הנקרא – הרמת סינוס.
מהי הרמת סינוס?
הרמת סינוס היא הליך כירורגי מקדים המשמש כהכנה לקליטה של שתל עתידי באזור הסינוס המסקילרי. לעיתים כאשר חסר חומר עצם, קיים החשש, שהשתל לא ייקלט ויתפתחו באזור זיהומים ודלקות ולכן נהוג לעבות ולהגביה את האזור באמצעות תחליף חומר עצם מלאכותי. הרמת סינוס מתבצעת בדרך כלל באזור השיניים העליונות במטרה למנוע התפתחות של דלקת בסינוסים כתוצאה מכשל הקליטה של השתל באזור. יש להדגיש שהרמת סינוס דורשת מיומנות וציוד רפואי מתאים- סיכויי ההצלחה הגבוהים בטיפול זה מאפשרים גם למחוסרי עצם להיות מועמדים להשתלות שיניים בעתיד.מהם הגורמים למחסור בחומר עצם בלסת?
ישנן מספר סיבות להיווצרות מחסור בחומר עצם:- מחסור בחומר עצם עלול להיווצר בשל בעיה מולדת
- לא פעם נוצר מחסור עקב חבלה, שנגרמה לשיניים או עקב מחלה
- המקרים הרווחים ביותר נובעים מאובדן שיניים כתוצאה מעקירה או טראומה, שהביאו לספיגת עצם ומכאן לדילולה
- וכן עקב פרק זמן ארוך מזמן אובדן השיניים עד לביצוע השתלת שן, אשר הביא לסטייה של השיניים הסמוכות ולהתפתחות של מחלות חניכיים ועששת.
מה ההבדל בין הרמת סינוס פתוחה להרמת סינוס סגורה?
מדובר על שתי שיטות שנועדו לתת מענה למצבים שונים: הראשון- כאשר קיים חוסר משמעותי בעצם הלסת, אשר עולה על חמישה מילימטרים והשני כאשר קיים חוסר מזערי, שאינו עולה על שני סנטימטרים. הרמת סינוס פתוחה מתבצעת בצד הסינוס וכוללת פתיחת צוהר בצד העצם אליו מוחדר חומר מלאכותי, הנקרא תחליף עצם. עם הזמן, החומר המלאכותי נספג בגוף ותאי הגוף מגדלים תחליף עצם טבעית תוך שמונה חודשים, לאחר שלב זה, שנקרא קליטת העצם ניתן יהיה להמשיך בהליך כירורגי של השתלת שינים.לעומת זאת, הרמת סינוס סגורה מתבצעת דרך יצירת פתח קטנטן בעצם הלסת, שדרכו מוחדר גרגיר עצם כתושה, אל תוך חלל הסינוס, היוצרת תוספת של שנייים עד שלושה מילמטרים של חומר עצם, כאשר מיד לאחר הליך כירורגי זה ניתן להחדיר דרך אותו הפתח את השתל ללא כל צורך בהמתנה.
לתהליך הרמת סינוס סיכויי הצלחה גבוהים העומדים על טווח של 90%- 95% כישלון בהליך זה יתגלה כאשר הממברנה נפגעת עוד בשלב הניתוח. במקרה זה הממברנה תתוקן או הניתוח יופסק, ויידרש תהליך החלמה נוסף של ארבעה חודשים על לביצוע המהלך מחדש.
התאוששות מניתוח הרמת סינוס
לאחר הרמת סינוס עשויות להופיע מספר תופעות כמו כאבים לאחר שההרדמה מתפוגגת, שבהם ניתן לטפל באמצעות משככים בהמלצת הרופא. נפיחות, שמטופלות על ידי צינון מקומי, הנעשה על ידי הנחת קרח, חום ובצקת שמחריפה- שבמקרה זה מצריכה פנייה למרפאת השיניים, שטפי דם ודימומים מהנחיריים, שפוסקים כיממה לאחר הניתוח. כדי לקדם את תהליך ההחלמה והשיקום מומלץ לנוח, להימנע מפעילות מאומצת ולעקוב אחר הנחיות הרופא המטפל.כיצד להתנהל בשבועיים הראשונים שלאחר ניתוח הרמת סינוס?
קיימות מספר הנחיות רווחות, שמטרתן להקל בתסמינים מניתוח הרמת סינוס ולסייע בהפחתת הכאב בקרב המטופלים.- במשך 24 השעות שלאחר הניתוח – מומלץ לצרוך שתייה בטמפרטורת החדר ומאכלים במרקם רך בלבד (למשל מרקים פושרים, פירה, דייסה) יש להימנע מצחצוח שיניים, ואם עולה הצורך להשתעל או להתעטש מומלץ לעשות זאת בפה פתוח.
- עד 48 השעות שלאחר הניתוח יש להימנע מעישון ומצריכה של אלכוהול
- עד שבועיים לאחר הניתוח מומלץ להימנע מקינוח האף וכן מומלץ להימנע מטיסות וצלילה ונוסף על כך מנגינה בכלי נשיפה